История

„Спортът трябва да бъде движеща сила за инвалида да търси и възстановява контактите си със света около него и по такъв начин да се утвърждава като равноправен и уважаван гражданин.“

д-р Лудвиг Гутман, пионер в спортните състезания за хора с тежки физически увреждания


„Паралимпийските игри са училище за кураж за всички!“

Маркиз Хуан Антонио Самаранч, дългогодишен президент на Международният Олимпийски Комитет, безрезервно подкрепящ паралимпийският спот.

Началото на Паралимпийското движение и Паралимпийските игри е поставено след края на Втората световна война- през 1944 г., когато германският лекар Лудвиг Гутман започва да прилага физически упражнения и спорта като помощно средство за подобряване на лечението и рехабилитацията на пострадали от войната ветерани, с гъбначно мозъчни увреждания и цивилни в болницата в Стоук Мандевил в Южна Англия. Постепенно пациентите му започват да се занимават и със състезателни спортове и на 29 юли 1948 г., по време на откриването на Олимпийските игри в Лондон, Лудвиг Гутман организира първата надпревара за атлети на инвалидни колички, която нарича – "Стоук Мандевилски игри ". Там участват 16 ранени военнослужещи, сред които и две жени, състезаващи се в стрелба с лък.

Това е рожденната дата на организирания Паралимпийски спорт в световен мащаб.

През 1952 г. в организираните от д-р Гутман игри, едновременно с Олимпийските игри в Хелзинки, се присъединяват и холандски състезатели (бивши военнослужещи) и се основава Международният комитет на "Стоук Мандевилските игри".

През 1960 г., няколко седмици след Олимпийските игри в Рим се провеждат и деветите международни игри "Стоук Мандевил", в които участват 400 състезатели от 23 страни. Международният Олимпийски Комитет (МОК), обявява тези игри за първите Паралимпийски игри. Игрите се провеждат в шест дни, от 19 до 25 септември. Състезателите участват в 8 спорта. Те са: стрелба с лък, плуване ( бруст и гръб ), фехтовка ( сабя и шпага ), тенис на маса, атлетика (тласкане на гюле, копие, бухалка),снукър, дартс и баскетбол на колички. Всички състезания се провеждат на олимпийските съоръжения.

На церемонията при закриването на игрите д-р Гутман обобщава: “ Игрите в Рим са нов модел на реинтеграция на парализираните в обществото, както и в света на спорта“.

Името „паралимпийски“ произлиза от гръцкото para (което означава до, заедно, с, ) и на практика значи, че събитието е паралелно на Олимпийските игри. Това е най-голямото спортно събитие за атлети с двигателни, сетивни и интелектуални увреждания.

През 1976 са проведени първите Зимни Паралимпийски игри в Швеция, в тях вземат участие 198 състезатели от 16 страни. Програмата включва алпийски ски и ски бягане. От тогава игрите се провеждат на всеки четири години.

От летните игри в Сеул през 1988, Паралимпийските игри се провеждат в същия град като Олимпийските игри, две - три седмици след приключването им, в същото олимпийско село и същите спортни обекти. Това се дължи на споразумение между Международния Олимпийски Комитет и Международния Паралимпийски Комитет.

През 1960 г., под егидата на Световната организация на бившите военнослужещи е създадена Международна работна група по въпросите на спорта за хора с увреждания, която има за цел да се занимава с проучване на проблемите на спорта за хора с увреждания. Това води до създаването, през 1964 г., на Международната организация на спорта за хора с увреждания (ISOD), която предлага възможности за тези спортисти, които не могат да участват на Международните игри „Стоук Мандевил“ - хора с увредено зрение, ампутирани крайници, хора с церебрална парализа и параплегици. Целта на тази организация е да обхване и включви хора с различни увреждания в Паралимпийските игри. По късно тяхното участие става факт.

На игрите в Торонто - Канада през 1976 г. са включени и незрящи и хора с ампутации. Участват 1657 състезатели от 40 страни. За първи път игрите са излъчени по телевизията.

Игрите през 1980 г. Се провеждат в Арнхем – Холандия, поради отказа на Съветският съюз да бъдат проведени в тяхната страна. Патрон на игрите е Нейно Кралско Височество принцеса Маргретe. Тя лично открива игрите, в които вземат участие 1973 спортисти от 42 страни. От тях 1055 на инвалидни колички, 452 с ампутирани крайници, 341 с увредено зрение и 125 с церебрална парализа. За първи път на игрите е представен като демонстративен спорт седящият волейбол. На тези игри е създаден Международен координационен комитет, който е основен ръководен орган на паралимпийския спорт до създаването на Международният Паралимпийски Комитет.

На 22 септември 1989 г., Международният Паралимпийски Комитет е основан като международна организация с нестопанска цел в Дюселдорф, Германия, за да действа като глобален ръководен орган на Паралимпийското движение.

Сега Паралимпийските игри са най-голямото и елитно международно състезание за спортистите с увреждания. По броя на участващите държави и спортисти те са най голямата спортна проява в света след Олинпийските игри!

Според регламента на Паралимпийските игри състезателите се разделят на няколко основни категории:

o Състезатели с ампутации

o Състезатели с церебрална парализа - в категорията влизат и атлетите с мозъчни черепни травми и подобни проблеми на равновесието, координацията или мускулния контрол

o Състезатели с интелектуални затруднения

o Състезатели в инвалидни колички

o Състезатели със зрителни увреждания

o Les Autres (на френски: останалите) - за състезатели, които не попадат в другите категории; в категорията попадат и малките хора, състезателите с множествена склероза и вродени деформации на крайниците.

Спортовете включени в Летните Паралимпийски игри са:

Атлетика; Плуване: Вдигане на тежести; Спортна стрелба; Стрелба с лък; Боча; Колоездене; Конна езда; Футбол за атлети със зрителни увреждания (5 x 5); Голбал; Джудо; Гребане; Кану; Тенис на маса; Ситинг волейбол; Баскетбол с инвалидни колички; Фехтовка с инвалидни колички; Ръгби с инвалидни колички; Тенис с инвалидни колички,Триатлон, Тайкуондо и Бадминтон.

Спортовете включени в Зимните Паралимпийски игри са:

Аплийски ски; Хокей на лед; Биатлон; Ски бягане; Кърлинг с инвалидни колички и Сноуборд

С течение на годините броят на участниците и страните, за които се състезават се е увеличил многократно, което доказва нуждата от провеждането на това елитно състезание за изява на спортистите с увреждания. Така например, в Рио де Жанейро взеха участие 4328 спортисти от 160 държави. Броят на участниците в Паралимпийските игри е значително по малък от този на участниците в Олимпийските игри. Той се определя от Медународния Олимпийски Комитет и Международния Паралимпийски Комитет на основание договор между двете организации. С този договор Медународния Олимпийски Комитет се ангажира да финансира провеждането на Паралимпийските игри, да оказва пълна подкрепа в организирането и провеждането им, а от игрите през 2008 година в Пекин, подготовката, организацията и провеждането на Олимпийските и Паралимпийски игри се осъществява от един организационен комитет, в който са включени представители на Медународния Олимпийски Комитет и Международния Паралимпийски Комитет.

Постепенно Международния Паралимпийски Комитет се утвърждава като втората най голяма световна спортна организация след Медународния Олимпийски Комитет. Днес в Международния Паралимпийски Комитет членуват 182 държави от целия свят, международни паралимпийски спортни федерации, международни спортни федерации на здравите спортисти, които развиват и параспортове, Световни спортни организации на хора с различни увреждания.

Българи е една от първите членове на Международния Паралимпийски Комитет от 1990 г.