Кои сме ние


До учредяването на Българската Федерация „Спорт сред инвалидите”, спортът за хората с увреждания у нас се развива без самостоятелна спортна структура - към някои спортни дружества за хора без увреждания и към тогава съществуващите социалните организации на хора с увреждания в България – Съюза на слепите и Съюза на глухите.

19.05.1981 г. е рожденната дата на организираното паралимпийско движение в България. На тази дата се учредява републиканска секция “Спорт сред инвалидите” към Българския съюз за физическа култура и спорт (БСФС), която през 1991 година се преименува в Българска федерация “Спорт сред инвалидите”. През 1992 г. се регистрира в съда като Българска федерация “Спорт за инвалиди”.

Като единствена българска организация, член на Международния Паралимпийски Комитет и негов представител в България, през 2003 година Българска федерация “Спорт за инвалиди” приема името Българска Параолимпийска Асоциация. Основните видове спорт, за хора с увреждания, които се развиват в България са: лека атлетика, тенис на маса, плуване, вдигане на тежести, бадминтон, шахмат, петанк, ски бегови дисциплини, голбал (спортна игра за хора с нарушено зрение), джудо (за спортисти с нарушено зрение), спортна стрелба, баскетбол с инвалидни колички, тенис на корт с инвалидни колички, стрелба с лък и шоудаун (игра за спортисти с нарушено зрение).

На 21 август 2012 е учреден Български Национален Паралимпийски Комитет. В него членуват Федерации на здравите спортисти в България, развиващи и пара спорт, като Българска Федерация по тенис на маса, Българска Федерация стрелба с лък, Българска федерация по кану-каяк, Българска федерация по тенис. Спортните федерации на спотистите с увреждания - Българска Паралимпийска Федерация и Федерация за хора със зрителни увреждания"

През 2019 година, в съответствие с новия Закон за физическото възпитание и спорта, Комитетът приема името Национална Паралимпийска Организация.

България участва за първи път на Летни Паралимпийски игри в Сеул през 1988 г. и на Зимни Паралимпийски игри в Лилехамар през 1994 година.

В своите участия в Паралимпийски игри до сега българските спортисти са завоювали 5 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медали и много класирания в призовата шестица.

Голям брой медали за България са завоювани нашите паралимпийци и от Световни и Европейски първенства.

От Световни първенства за мъже и жени - 39 златни медали,31 сребърни медали, 37 бронзови медали.

От Световни първенства за младежи - 47 златни медали, 34 сребърни медали, 30 бронзови медали.

От Европейски първенства за мъже и жени - 29 златни медали, 34сребърни медали, 38 бронзови медали.

От Европейски първенства за младежи - 26 златни медали, 26 сребърни медали, 22 бронзови медали.

Международния Паралимпийски Комитет е учреден през 1989 г. и със своята дейност през годините се утвърди като втората най успешна и машабна спортна организация след Международния Олимпийски Комитет. Сега в Международния Паралимпийски Комитет членуват 182 Национални паралимпийски организации.

Със своята дългогодишна дейност, за популяризиране и утвърждаване на паралимпийския спорт, Националната паралимпийска организацията на България се ползва с заслужен авторитет в Международното паралимпийско движение!